Interview Gil Semedo

Beatris Rocha

Nosagenda sprak Gil Semedo kort voorafgaand aan zijn optreden in de Doelen ter ere van zijn 30-jarig jubileum als artiest.

Hoe lang geleden is het dat je in Nederland hebt opgetreden?

Ik heb recent wat gastoptredens gedaan bijvoorbeeld met Dina Medina’s 30 jaar jubileum-show. Toen deden we Gil and the Perfects met Vado erbij. Dat was heel leuk. Daarna heb ik met de Kriol Kings Djodje en Nelson Freitas een gastoptreden gedaan.  Maar zo een volledige show als vanavond, nee dat is heel lang geleden. Mooi moment om hier te zijn!


Hoe heb je, je hier op voorbereid?

Ik denk nu heel erg aan het woord Zen. Ik mediteer en probeer zo connected te zijn met god of de goddelijke kracht en vraag om hulp. Dat vind ik erg belangrijk. Door dat te doen, weet ik op het podium ook dat hij bij me is en mij steunt. Dat is echt mijn voornaamste voorbereiding.


En je stem, hoe bereid je die voor?

Wanneer ik naar de zaal kom, dan warm ik mijn stem altijd op en dan doe ik een paar oefeningen. Zo meteen zal ik nog wel eventjes 5 minuten snel op moeten warmen, maar dan ben ik er klaar voor.


Je hebt een aantal weken geleden opgetreden in Lissabon in het Colosseu dos Recreios. Hoe was dat kan je dat vertellen?

Wauw, ja voor mij was dat echt het beste optreden van mij tot nu toe. Het was van zo’n hoog niveau op alle aspecten. De zaal was prachtig, het podium was ook heel mooi, het team dat er achter me stond was heel goed georganiseerd en de danseressen erbij, de kleding was perfect en zo kan ik nog wel doorgaan. Bij mij is het nooit van zo’n hoog niveau geweest op zoveel aspecten. Vandaag hier in Nederland wordt ook een heel mooi optreden, dat weet ik zeker weten.


Als je kijkt naar je carrière want je bent hier vanwege je 30 jaar jubileum als artiest, hoe kijk jij terug op je carrière waar ben je nou het meest trots op?

Wauw, ik ben trots op veel momenten in mijn carrière. Ik voel me heel erg gezegend dat ik zo lang succesvol ben. Het betekent dat mijn muziek de mensen raakt. Ze voelen het met hart en ziel en ik maak het ook met mijn hart en ziel. Mijn repertoire bestaat uit veel oude nummers en ik zie dat de mensen daar nog steeds van genieten. Zelfs jongeren die nog niet geboren waren, die zingen mee, dus dat betekent dat mijn muziek echt heel krachtig is.


Vanavond sta je met jouw nichtje op het podium. Hoe is dat om met je nichtje podium te delen?

Heel fijn! Ik wil de jonge generatie, de jongeren inspireren en ook begeleiden. Ik vind het heel belangrijk dat ik kan doorgeven en dat zij kan ervaren hoe het voelt om op zo’n podium te staan. Echt heel fijn!


Mijn laatste vraag: Wat wil je het publiek vanavond geven?

Ik wil een sfeer creëren, zoals we altijd hebben gedaan. Van liefde, genegenheid en vreugde. Het is een wisselwerking. Ik ga het geven en zij geven het ook terug aan mij, daardoor creëren we een Energie met elkaar van vreugde.


Nou veel succes vanavond en hartelijk dank voor dit interview.


An Infinite experience with Gil Semedo

Vanaf de start van de show ging de zaal los. De band zette het nummer  ‘Fan 1’  in en het publiek ontplofte.  De Kaapverdische gemeenschap in Nederland die Gil lange tijd heeft moeten missen, was meteen in extase bij het weerzien van het popfenomeen in zijn custom-made  Kaapverdische baseballjack en zong vol vreugde mee. Daarna volgden de nummers Nos é ke Nos, Jantar, Sweet Honey, Suzy etc. Ontzettend leuk om op het grote scherm boven het podium de beelden te volgen van de bijbehorende videoclips van vroeger. Ook werden gedurende de show beelden getoond van zijn vele optredens en shows tijdens de hoogtijdagen van zijn carrière op podia als Gamboa, Festival de Baia etc. Die beelden maakten duidelijk hoe groots de artiest Gil was in de PALOP-landen.


Hoewel Gil al 30 jaar artiest is, is zijn stem nog steeds heel herkenbaar en weinig veranderd. Je zag hem op het podium dansen en genieten van alle nummers en van het publiek. Precies zoals hij in het interview beschreef, was er een ware wisselwerking gaande van genegenheid en vreugde tussen Gil en zijn fans. Iedere keer dat het publiek wat rustiger werd, knalde de band het volgende bekende nummer de zaal in en begon iedereen weer te dansen. Enkele bijzondere momenten in de show:  het moment dat hij zijn dochter Melodia toesprak, die hem nog nooit had zien optreden. Twee leden van Broederliefde die het nummer ‘Dor’ in het Nederlands rapten en het optreden met zijn nichtje Lyzaira.


Indrukwekkend was ook het moment dat hij vertelde over zijn ongeluk waarbij hij zijn onderbeen verloor en de tweede kans die hij daarna kreeg door gebruik van een prothese. ‘Obrigado’ volgde daarna, het betekenisvolle nummer waarin hij iedereen bedankt die hem in die periode heeft gesteund zijn moeder, zijn familie, zijn fans. Na twee uur knallen en met als afsluiter ‘Maria Julia’ was de show voorbij. Het publiek had gedanst, gezongen, genoten en daalde naar beneden in de Doelen om vol energie verder te dansen op de muziek van DJ Arnaldo of om moe en dankbaar de jassen op te halen en naar huis terug te keren.

Other articles

Patone Lobo

Interview 15-02-2020

read more...

-----

Mayra Andrade

Interview 31-01-2020

read more...

-----

Elsa Delgado

Interview 07-05-2019

read more...

-----

Suzy Almada

Interview 30-06-2019

read more...

-----

Soundproviders

Interview 29-06-2019

read more...

-----

Elga de Pina Fernandes

Interview 07-05-2019

read more...

-----